Γενικό Επιτελείο Στρατού το Ανάγνωσμα…

Μπαίνω στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και διαβάζω τα εξής:

Στις Ένοπλες Δυνάμεις εκτός από τους απλούς στρατιώτες υπάρχουν και κληρωτοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, δηλαδή στρατιώτες οι οποίοι υπηρετούν τη θητεία τους και τους έχει απονεμηθεί βαθμός. Καταρχήν να δούμε τις προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος στρατιώτης βαθμοφόρος.

Υποψήφιοι Έφεδροι Αξιωματικοί (ΥΕΑ)
Για να χαρακτηρισθεί ένας στρατεύσιμος ως ΥΕΑ θα πρέπει να έχει γραμματικές γνώσεις τουλάχιστον αποφοίτου Λυκείου και άνω με την εξής προτεραιότητα:

• Πτυχιούχος ΑΕΙ
• Πτυχιούχος ΑΕΙ
• Φοιτητής ΑΕΙ
• Σπουδαστής ΤΕΙ
• Απόφοιτος Λυκείου

Επίσης θα πρέπει να έχουν σωματική ικανότητα Ι1 ή Ι2(όχι λόγω δυσχρωματοψίας), ανάστημα τουλάχιστον 1,65μ), να είναι πλήρους θητείας και να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.
Οι ΥΕΑ περνούν ψυχοτεχνικές και αθλητικές εξετάσεις στα Κέντρα Εκπαίδευσης και μετά από αξιολόγηση των προσόντων και ειδική στρατιωτική εκπαίδευση ονομάζονται Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί (ΔΕΑ). Θεωρούνται στελέχη και απολαμβάνουν τις διευκολύνσεις και τα προνόμια των στελεχών.

Υπαξιωματικοί

Οι κληρωτοί υπαξιωματικοί έχουν το βαθμό του Δεκανέα ή Λοχία και των αντίστοιχων βαθμών των άλλων σωμάτων. Για να γίνει κάποιος στρατεύσιμος υπαξιωματικός πρέπει να είναι Σωματικής Ικανότητας Ι1ή Ι2, πλήρους θητείας και να έχει τελειώσει το Λύκειο. Σε αντίθεση με τους Δόκιμους Αξιωματικούς οι Έφεδροι Υπαξιωματικοί δεν θεωρούνται στελέχη και δεν απολαμβάνουν τις διευκολύνσεις και τα προνόμια αυτών.

Επίσης:

Από το έτος 2001 με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, άρχισε η σταδιακή μείωση της στρατιωτικής θητείας στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έτσι από 1-1-2004 η διάρκεια της πλήρους θητείας είναι :
α. Για τους Εφέδρους Αξιωματικούς και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, δεκαεπτά (17) μήνες.
β. Για τους Οπλίτες και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, δώδεκα (12) μήνες

Είναι αυτό που λένε… πήγες για μαλλί και βγήκες κουρεμένος!!
Αμ καλά έλεγα, ότι δεν είναι για μένα αυτά 🙄

Advertisements
Published in: on Ιουλίου 20, 2007 at 6:29 μμ  5 Σχόλια  

The URI to TrackBack this entry is: https://grammo.wordpress.com/2007/07/20/%ce%93%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%95%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%a3%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%8d-%cf%84%ce%bf-%ce%91%ce%bd%ce%ac%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%bc/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 ΣχόλιαΣχολιάστε

  1. Επειδή υπηρέτησα ως έφεδρος αξιωματικός το 2005-2006 μπορώ να πω με βεβαιότητα οτι αν με ξαναπέρναν πάλι εκει θα πήγαινα.Και μόνο που δεν έχει σκοπιές και ψιλοκαψωνάκια που ακόμα γίνονται αξίζει.Βέβαια το δύσκολο είναι οι 5 μήνες που περάσαμε στην εκπαίδευση(οπου εκει έχει καλα καψώνια) αλλα μετά και λεφτάκια και σπιτάκι και μόρια για όποιον θέλει να πάει σε σώματα ασφαλείας…

  2. Καλώς ήρθες από τα μέρη μας Adis! Καλά όλα αυτά, αλλά οι 17 μήνες νομίζω ότι δεν παλεύονται…! 😯

  3. 17 μήνες; αν φίλε Grammo δεν παλεύονται, τότε στα 23 μηνάκια τι κάνεις πηδάς από την ταράτσα;
    Παλεύονται και άνετα δεν ειναι τίποτα, εγώ έκανα 23 μήνες. Πάντως έχει τα θετικά και τα αρνητικά όπως όλα τα πραγματα σε αυτή τη ζωή. Η ουσία είναι μετά τι κάνεις εκεί είναι λίγο το ζόρι μέχρι να προσαρμοστείς πάλι στη πραγματικότητα.

  4. Φίλε Μάκη δε συγκρίνονται οι 23 μήνες με τους 17. Έχεις δίκιο! Πάντως πιστεύω είτε 23, είτε 17, είτε 12 η περίοδος του στρατού είναι ένα «κενό» διάστημα της ζωής μας! Ελπίζω τουλάχιστον να περάσουν γρήγορα οι… μήνες!

  5. ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ Η 15ΜΗΝΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΩΝ Δ.Ε.Α. Κ ΑΝ ΝΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ?ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΥ?THANX !!!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: